Gezondheid

Weten wat je voelt

Graven in je gevoelswereld

Als je wilt weten wat je werkelijk voelt, dan zal je moeten graven. Graven in jezelf, onder de oppervlakte. Maar hoe doe je dat?

Laat ik beginnen met te zeggen dat het NIET altijd eenvoudig is om je gevoelens helder te krijgen en naar het bewuste te halen. Dat wat het in eerste instantie lijkt, is het meestal niet. Spiegelen en dromen kunnen daarbij helpen, zoals ook jouw onbewuste reacties iets aangeven. Maar je zult echt de tijd moeten nemen om zicht te krijgen op wat er werkelijk speelt.

Gesprek met jezelf

Vele jaren geleden ben ik het ‘gesprek met mezelf’ begonnen. Het vraaggesprek dat ik toepas in de homeopathie is me daarbij uitermate behulpzaam geweest. Want bij elk antwoord moet je de volgende vraag stellen, totdat je echt bent uitgepraat en weet welk basisgevoel er in het spel is. Geef het eerste antwoord dat in je opkomt, zonder nadenken. Want dat biedt het meeste ruimte aan jouw onbewuste. En wat belangrijk is, is dat je zowel de vragen als de antwoorden op papier zet. Dat maakt het niet alleen gemakkelijk om het terug te lezen maar ook om het daarna aan iemand te vertellen.

Futloos en moe

Stel je voelt je futloos en niet in staat om iets te doen. Je draalt maar waar rond en kunt je nergens op concentreren. Het gesprek met jezelf zou er dan zo uit kunnen zien (in heel korte vorm):

Hoe voel ik me vandaag?

Futloos, moe.

Wat is futloos?

Nergens zin in.

Vertel iets meer over ‘nergens zin in’…

Kan me nergens toe zetten, er komt niets uit mijn handen.

Leg dat eens uit?

Zit alleen maar voor me uit te staren, en mijn gedachten dwalen steeds af.

Vertel wat meer over die gedachten…

Elke keer komt die ruzie van gisteren weer voorbij ….met iemand uit de vriendengroep. Ik ben nogal uitgevallen naar die persoon, die daar helemaal overstuur door was.

En ?

Ik was het helemaal zat, dat gezeur van haar.

Hoezo?

Ik baal als een stekker van die trut, alsof ze mijn leven kan bepalen. Ben gewoon boos!

Wat maakt je boos?

Ze zuigt me helemaal leeg, wil elke keer aandacht voor haar eigen zielige ik

Wat voor aandacht wil ze dan?

Dat ik overal op reageer en dat ik het met haar eens ben.

En hoe voelt dat?

Ik stik er bijna in, heb geen ruimte meer om mezelf te zijn. Alles draait om haar.

OK, wat nog meer?

Ze bederft alle plezier dat we samen zouden moeten hebben, dus het is meer een last dan een lust.

Hoezo is ze een last?

Ze leunt in alles op mij, en gebruikt me gewoon. En dat is eigenlijk al jaren zo. Ik heb het helemaal met haar gehad. Het is gewoon niet leuk meer.

Pas als dit je duidelijk is, kun je er aan werken om de situatie te veranderen. Het futloos voelen is nu duidelijk ingevuld met de onderliggende emoties en gevoelens: je bent nog steeds boos, je bent het spuugzat, je voelt je gebruikt en beperkt in jouw eigen zijn. Dat is heldere taal.

Als je dit gesprek met jezelf niet had gevoerd, dan had je waarschijnlijk wat afleiding gezocht die dag in de hoop dat je de volgende dag weer meer energie zou hebben (wat vermoedelijk ook wel zo is). Maar dan zou zich dit patroon zeker gaan herhalen (zo worden dingen ‘chronisch’).

Nu kun je gericht met de persoon in kwestie gaan praten over wat haar gedrag voor jou betekent. En als dat niet tot het gewenste resultaat leidt, dan kun je overwegen om afstand te nemen van haar. Want doorgaan op deze weg zal maken dat je je steeds ongelukkiger voelt in relatie tot haar en alsmaar futlozer wordt!

Het volgende artikel gaat over ‘assertiviteit’: het adequaat en direct reageren.

Assertiviteit: opkomen voor jezelf

 

Gerelateerde berichten

Geen reacties

Reageer op dit bericht

%d bloggers liken dit:

Powered by themekiller.com