Gezondheid

Allergie: ergens niet tegen kunnen

Allergie: kwaal van deze tijd

In deze tijd zijn er steeds meer mensen met een allergie: voor koemelk, voor pollen, voor gluten, voor kattenhaar, voor huisstof en ga zo maar door. Hoe komt dat we niet meer tegen iets kunnen wat heel natuurlijk is? Zou dat kunnen zijn omdat we steeds minder natuurlijk leven? Dat we onze natuur steeds meer geweld aan doen? Deze vraag beantwoord ik met een simpel ‘ja’. Want ik denk dat mensen allergisch zijn voor een aspect van henzelf: er niet tegen kunnen dat dingen anders lopen dan ze (in hun hart) zouden willen. Dat leidt tot irritatie, jeuk, gesnotter en ademnood.

Waar het dan -in onszelf- om gaat, is dat we te vitterig en te kritisch zijn naar onszelf; onszelf niet meer toestaan iets te laten gaan of iets te beleven om reden van angst of onzekerheid. Dit leidt bijna letterlijk tot een vorm van ademnood, verstikking.

Hoewel ik niet bekend met een allergie als zodanig, heb ik op twee momenten in mijn leven last gehad van netelroos: die fel jeukende rode bultjes op de huid. Dit werd toentertijd een allergie genoemd, hoewel die uitslag niet door een bepaalde stof wordt veroorzaakt. Maar deze ‘galbulten’ waren alleen maar een symptoom van mijn eigen ervaren zieligheid, van mijn onmacht om me vrij te voelen. Anderen hadden mij op dat moment in hun macht waardoor ik niet mezelf kon zijn. En dat irriteerde me in hoge mate (ik kom nog terug op alle klachten van de huid).

Waar ben je allergisch voor?

Zoals met alles in het leven, spreekt onze taal boekdelen. De spreekwoorden en gezegden maken het tamelijk eenvoudig om een rode draad te ontdekken in dat wat jou mankeert. De hele volkswijsheid ligt hier immers in besloten. Als je last hebt van een allergie, vraag je dan eens af wat of wie jou irriteert, wat maakt dat jij snottert en proest of naar adem moet happen. In welke situaties heb je het wel of niet? Want als er iets een patroon kent van gaan en komen, dan is het een allergie.

De huid: scheiding tussen binnen en buiten

 

 

Gerelateerde berichten

Geen reacties

Reageer op dit bericht

Powered by themekiller.com